Nehezen olvasható, fénymásolt lapok, mappákba rendezett papírtömkeleg, írásvetítő, káosz? Minden tanuló és tanár rémálma, mikor az átadható tudás és a tanulói lelkesedés mögül hiányzik a biztos kapaszkodó: a tananyag. Napjainkban a lehetőségek tárháza végtelen, hiszen egy ügyes keresőmotor segítségével szinte minden nyelv tálcán kínálja magát – látszólag! A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a stabil haladáshoz elengedhetetlen kiegészítő a jól megválasztott nyelvkönyv, mely a mai napig létjogosultsággal bír a nyelvórákon. Igen, még online térben is!

Miért is fontos a jó nyelvkönyv?

A minőségi nyelvkönyvcsaládok mögött tekintélyes szakértői gárda, és általában több évtizedes, folyamatosan felülvizsgált módszertani gyakorlat áll, ami a lehető legstabilabb hátteret biztosítja a nyelvtanítás komplex területéhez.

Egy jól megírt tankönyv egy valóságos térkép, ami alapján egy adott szint minden tekervényét megismerhetjük, és biztos, hogy nem siklunk el semmi felett.

Egy hozzáértően megírt könyv minden részkészséget megtanít és gyakoroltat, és jó ütemben tálalja az esetleges kivételeket vagy érdekességeket is, hogy sorvezetőként kínálhassa magát minden típusú tanfolyamhoz.

Összetett útvonal = mérhetőbb haladás!

A nyelvkönyv nem csak a tanároknak és a tanulóknak segítség, de a nyelviskola, vagy a tanfolyamot megrendelő szervezet számára is sokkal összetettebben árnyalja a nyelvi szinteket. A tankönyvek ajánlott óraszámra és részletesen meghatározott szintekre íródnak, így pofon egyszerűvé válik a tanulók szintjének meghatározása, az esetleges becsatlakozások, csoport-összevonások nem okozhatnak problémát.

A kurzuskönyv mindenki részéről befektetés, hiszen összetettségéből adódóan nem engedi, hogy valaki „félkész” tudással lépjen a következő szintre. Folyamatosan gyakoroltat, szilárdít, megköt, stabilizál; zsilipként garantálja, hogy az adott szinten csak azok tanulhassanak, akik valóban készen állnak erre. Így a haladás kiszámíthatóbbá válik, mint valaha!

Ez online is így van?

A világ még sosem változott olyan gyorsan, mint most, a változás lekövetéséhez pedig gondolataink áthangolása is szükséges. A tankönyvek sokunk fejében a mai napig fekete-fehér fénymásolt lapokat jelentenek; olvasmányok és nyelvtani feladatok száraz keverékeként emlékezünk vissza rájuk. A modern könyvek azonban követték a trendeket,

manapság már bőven találunk interaktív felülettel, online támogatással, sőt, akár mobilos applikációval rendelkező tankönyveket is, amiket direkt úgy írtak meg, hogy online térben és személyesen is használhatók lehessenek.

***

Egy jó könyv egyben jelenti a stabil hátteret és a megbízható útmutatást, a kettő egyben pedig kiszámítható haladást eredményez. A Juventus Language Group 2021-ben megújult tankönyvcsaládokkal várja a tanulni vágyókat!

Balla Kinga, képzésszervező, angoltanár
Juventus Language Group

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Végre eljött az e-learning nyelvtanulás ideje

Nehezen olvasható, fénymásolt lapok, mappákba rendezett papírtömkeleg, írásvetítő, káosz Minden tanuló és tanár rémálma, mikor az...