Az online prezentáció során a figyelem fenntartása sajátságos kihívás – ami működik személyes prezentációkban, nem biztos, hogy működik az online térben. Mi az hát, ami működik? Összegyűjtöttünk párat:

  1. Legyél minél jobban látható! Mindannyian ismerjük a kutatási eredményt, miszerint több, mint 90%-a a kommunikációnak non verbális módon (arckifejezés, mimika, testtartás, testbeszéd) történik, és mindössze 7%-ban szavainkkal. Gondolhatod, mennyire megsokszorozódik a láthatóság jelentősége az online térben!
  2. Te legyél az első, aki megjelenik az előadásodon, vigyázz, hogy egy korai fecske nehogy előtted érkezzen! Ugyanakkor akadhat olyan, aki technikai gondokkal küzd, így nem érkezik meg percekkel a kezdés előtt, jó esetben éppen időre. Tanácsunk: tervezz dupla kezdést. A várakozás ideje alatt se tétlenkedj, használd fel az időt a téma felvezetésére. Válassz egy feladatot, pl. szavazás, amivel máris bevonod a jelen lévőket, ugyanakkor, aki később érkezik, nem marad le semmi lényegesről. A valós kezdés a második, ez legyen pontos, a programban meghirdetett időpontban!
  3. Interakció! Tudtad, hogy az átlag koncentrációs idő 8-10 perc? Ez a szám pedig körülbelül megfeleződik, amikor a monitor előtt ülve online prezentációt hallgatunk. Nagyon fontos tehát, hogy minden 4-5. percben tervezz valamilyen interakciót, hogy fenntartsd a hallgatóság figyelmét.(szavazás, feleletválasztós kérdés, egy mini kvíz, kérdés, amire választ vársz, kép, amit kommentálniuk kell, stb.)
  4. Vizuális szemléltetés! De hogyan? Emeld ki a legfontosabb üzeneteket, egy-egy diával. Vigyázz: nehogy bullet point felsorolás legyen! Kép, grafikon, vagy CSAK EGY mondat. Az online előadás során a lehető legegyszerűbb, „szellős” diát használj. Pl. ne zsúfolj be 4-5 pontot egy diára, ehelyett készíts 4-5 diát külön-külön a pontokkal. Sosem tudhatod, hogy mekkora képernyőn nézik az előadásodat, az információ legyen látható a legkisebb monitoron is.
  5. Barátkozz meg a pillanatnyi szünetekkel és használd okosan őket! A virtuális térben természetesek a pillanatnyi szünetek, késhet a hangod pár ezred másodpercet. Ne ijedj meg tőle, inkább tekintsd előnyként: lehetőség a hallgatóságnak hogy feldolgozza a hallottakat, előrejelzésként használhatod valami fontos előtt, vagy retorikai eszköze lehet a hangsúlyozásnak!

Csak néhány tipp a teljesség igénye nélkül, de egészen biztosan hozzásegítenek, hogy mélyrepülés helyett szárnyalhass az online prezentációddal!

Ha szeretnéd megtanulni az online prezentálás minden csínját-bínját, és még több hasznos tanáccsal gazdagodni, látogass el prezentációs nyílt tréningünkre! Infó: www.juve.hu

Illés Csilla, nyelvtanár
Juventus Képzési Központ
www.juve.hu

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

A jövő munkahelyének előszele

Az online prezentáció során a figyelem fenntartása sajátságos kihívás - ami működik személyes prezentációkban, nem biztos, hogy...