Az otthoni munkavégzés az első hetekben hirtelen jött kihívásnak tűnt sokunk számára; olyasminek, amiről tudtuk: megoldható, bár a hatékonyságában igazán semelyikünk nem volt biztos.
Három hónappal a vészhelyzet kihirdetése után ismét van kivel együtt kávézni az irodában, de a vélemény egybehangzó: a kihívást nem csak, hogy teljesítettük, de rengeteget tanultunk is belőle. Mi is az a három terület, ahol leginkább megéreztük az online tér olajozottságát, és a jövő munkahelyeinek mozgatórugóit véljük felfedezni bennük?

Rendszeres egyeztetések
A személyes meetingek összehívása nem is mindig olyan egyszerű feladat. Távoli partner, vidéki iroda, és persze az az egy, aki pont ma van home office-ban… Az online meetingekkel végre beköszöntött a rendszeres, jól tervezhető, és kollektívan látogatható megbeszélések világa. Az egyeztetések, szakmai megbeszélések rendszeresebbek és követhetőbbek lettek mint valaha, a partnerekkel való kapcsolattartás pedig gördülékenyebb és jóval időhatékonyabbá vált. Online óráinkat minden eddiginél gyorsabban szerveztük meg, és az elégedettségi mutatóink is azt jelezték: jó úton járunk a jövő irányába.

Erősödő csapat
Egy igazán jó csapat otthon sem szűnik meg csapatként működni, vettük észre pár hét elteltével. Csoportdinamika szempontjából a kihívás igazi doppingszerként képes működni, mi pedig ennek mentén rendeztük sorainkat. Hasonlított ez egy vizsgahelyzethez, egy osztályhoz érettségi idején: amiben csak tudtuk, segítettük egymást, akár technikai, szakmai, vagy lelki fennakadás gátolt minket valamiben. Egymástól távol voltunk, de a helyzetet részben csapatépítőként éltük meg. Tanári gárdánk is kitűnőre vizsgázott: a részükről tapasztalt fejlődni akarás és alkalmazkodás, optimizmus ránk és a tanulókra is gyorsan átragadt.

Nagyobb önállóság
Bár a technika mindig a segítségünkre volt, ha igényünk volt rá, most három hónapig nem tudtunk odasétálni egymás asztalához az egyszerűbb kérdésekkel. Az első pár hét bizonytalankodása után a fizikai egyedüllétnek egy másik gyümölcse is beérett: az olyan döntéseket, amiket korábban talán hosszas egyeztetések és konzultációk előztek volna meg, most nagyobb magabiztossággal hoztuk meg. Ki-ki a saját területére „szorult” – nem csak fizikailag, de szakmailag is a saját terünk lett számunka a legfontosabb, a Juventus nyelviskolát pedig elindítottuk egy olyan digitális fejlődés útján, amire mind büszkék lehetünk.

Hisszük, hogy a változásoknak továbbra sincs vége, és hogy az alkalmazkodóképesség az, ami kulcsa lehet a sikeres életvezetésnek, személyes és szakmai téren egyaránt. Mi megerősödve térünk vissza a karanténból, tudván azt, hogy csapatként bármivel megbirkózunk a jövőben is.

Balla Kinga, képzésszervező, angoltanár
Juventus Képzési Központ

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Tanulás a korona idején – három pozitív hozzáállás, amit a vírushelyzetből tanulhatunk

Az otthoni munkavégzés az első hetekben hirtelen jött kihívásnak tűnt sokunk számára; olyasminek, amiről tudtuk: megoldható, bár a...