Vitán felül áll, hogy a tanulás megkerülhetetlen minden munkahelyi viszonylatban, és óriási motivációs illetve megtartó erőt jelenthet a munkavállalóknak. A közelmúltban emlegetett témák között több olyan akad, amik bizony a nyelvtanulás porondján is rendszeres szereplők. Nézzük meg, mit taníthat nekünk a vírushelyzetet jellemző terminológia a nyelvtanulásban!

  1. Azok a fránya idegen szavak: Reziliencia

A vírushelyzet egyik első pozitív hozománya volt, mikor megmutatkozott, mennyire rugalmas is az átlagember. Eddig konzervatív munkahelyek kollektív home office-t rendeltek el, máshol egész üzemek álltak át kézfertőtlenítők gyártására – mindezt a reziliencia, vagyis a fennálló helyzethez való alkalmazkodás jegyében. A tanításban is forradalom zajlik, hiszen most már nem csak az applikációk, videók, linkek lettek bárhonnan elérhetők, de a nyelvórák is, amikre bárhonnan be tudunk csatlakozni, akár ebédszünetben is. Így már tényleg csak rajtunk áll a siker, karantén ide vagy oda!

Saját tapasztalat: Két éve elkezdtem hobbiból japánul tanulni, és ehhez a tanulásra szánt idő nagy részében online oktató applikációkat használtam. Kanjikat gyakoroltam a villamoson, és az ujjammal rajzoltam a szótagokat jelölő kanákat. Japántanárként Tokióban élő barátnőm funkcionált, akit videochaten bombáztam a kérdéseimmel. Így nyelvi nehézségeket és időzónákat átszelve tanulhattam, k.e. (koronavírus előt). Az eredmény? Pár hónappal később vasúti menetrendeket böngésztem Kiotóban – és bizony nem tévedtem el!

  1. Görbék: most ne „lapítsd”, „hegyesítsd”!

„Flatten the curve!”, hallottuk és olvastuk sokszor a vírushelyzet elején, vagyis: „lapítsuk” el a járványgörbét, ne hagyjuk, hogy a betegség berobbanjon! Nos, az idegen nyelvek tanulásánál ennek gondolkodhatunk pont az ellenkezőjében is: a tanulási görbét „hegyesíthetjük”, tehát megpróbálhatjuk elérni, hogy a tudás, mint egy lavina, halmozódjon, és egyre több kapcsolódási pont jöjjön létre a korábbi és az új ismeretek között. Exponenciális növekedés? Igen, itt pontosan ez lenne cél.

Saját tapasztalat: A svéd nyelvvel egy éve, önszorgalomból kezdtem foglalkozni egy utazás miatt. Néhány hétig csak online applikációkkal tanultam, majd jöttek a kontaktórák – és az első pár alkalom után olyan volt, mintha kigyulladt volna az a bizonyos villanykörte a fejemben. Az addigi passzív tudásomat egybe gyúrtam kedves tanárnőm magyarázataival, majd rácsöppentettem meglévő angoltudásomat, a rokonnyelvet – és voilà! Már faltam a kezdő könyvet, és pár hét múlva bizony svédül rendeltem ebédet Göteborgban. Tack så mycket!

  1. A cél előtt: Sprint vagy maraton?

A vírus leküzdésétől jelenleg még egész biztosan hosszú hónapok választják el az emberiséget – olyan távlatok, amiket lehetetlen konkretizálni. A nyelvtanulásnál egy dolgot tudunk száz százalékosan: hogy még a tanárok is folyamatosan tanulnak, hiszen a nyelv nem statikus. A nyelvtanulók előtt álló út, csakúgy, mint a vírushelyzet, sokkal inkább maraton, mint sprint, és agyban is így kell rá felkészülnünk.

Saját tapasztalat: Egyik angoltanítványom, aki teljesen kezdőként jött hozzám pár éve, a napokban ujjongva hívott fel: a kormányrendelet értelmében nyelvvizsga nélkül meg fogja a kapni a diplomáját! Elszomorodtam, hiszen azt hittem, azért hív, hogy lemondja a további angolórákat. De épp ellenkezőleg: ő pont, hogy folytatni szerette volna a tanulást! Hiszen egy maraton kellős közepén volt – és határtalan örömmel töltött el, hogy nem adta fel a „versenyt”.

A vírushelyzet mindenkiből új dolgokat hoz elő, és csak rajtunk áll, hogy életünk más területein is hasznosítjuk-e a magunkkal kapcsolatos felfedezéseket. Természetesen alkalmazkodóképességünket, tanulási vágyunkat, illetve kitartásunkat ötvözve fantasztikus dolgokat érhetünk el – ne várjunk hát a következő világjárványig azzal, hogy kamatoztatjuk erősségeinket.

Balla Kinga, képzésszervező, angoltanár
Juventus Képzési Központ

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Egy online nyelvóra krónikája

Vitán felül áll, hogy a tanulás megkerülhetetlen minden munkahelyi viszonylatban, és óriási motivációs illetve megtartó erőt jelenthet a...