Belefeledkezhetünk-e úgy a munkába, hogy a szakmai kihívások jóleső izgalmat jelentenek? Létezik-e a flow élmény a munkában?

A flow nemcsak a boldogságról szól, hanem egy olyan tudatállapotról, amikor hatékonyak vagyunk, teljes fókusszal koncentrálunk, azaz képességeink maximumát hozzuk ki magunkból. A mi esetünkben ez úgy néz ki, hogy miközben feladatot teljesítünk – elvárásoknak felelünk meg – a feladat elvégzése élményt okoz. 

Hogy milyen munkával érhető el a flow élmény?

Olyan konkrét feladatokat foglal magába, ami ugyan próbára teszi a képességeinket, de nem haladja meg azokat. Tehát nem unalmas, és nem okoz szorongást, azaz világos célja van. Fontos, hogy azt érezzük, képesek vagyunk kontrollt gyakorolni a tevékenység felett, tőlünk függ valaminek az alakulása. Hatással vagyunk valamire. 

A munkahelyi flow élményt a munkáltató úgy tudja segíteni, ha biztosítja a munkavállalók számára a képzési lehetőséget. Milyen képzéseket kell a HR-nek számításba vennie? Amire a munkavállalónak szüksége és motivációja van. A skála ma már elég széles, a szakmai és nyelvi képzések mellett az együttműködési, érzékenyítést célzó és hasonló kompetenciafejlesztő képzések is előtérbe kerülnek.

Vállalati képzőként, megkérdeztük partnereinket a főbb tendenciákról és irányokról. 15 megkérdezett vállalatból 13-nál mondták, hogy a munkavállalók 90%-a választja első helyen a nyelvi képzést. Nem volt olyan vállalat a megkérdezettek között, akiknél a nyelvi képzés nem szerepel a vállalat által támogatott képzések között. A nyelvi képzés ma már a munkahelyi well being része és a vállalkozások egyik fontos motivációs eszköze.

Összegyűjtöttünk néhány tippet a saját módszertárunkból, aminek az alkalmazásával rövid idő alatt jut el a munkahelyi flow élményhez a munkavállaló a nyelvi kompetenciákon keresztül.

  • A képzés legyen valóban “felnőttképzés”. Építsünk a tapasztalati tanulásra, mely szerint azzal foglalkozunk, amivel a nyelvtanulóink nap, mint nap foglalkoznak. Legyen a nyelvi képzés a munka integrált része, adjon azonnali segítséget a mindennapokhoz. A tapasztalati tanulással a tanultak szinte azonnal rögzülnek és a hosszú távú memóriában tárolódnak. 
  • A pozitív pszichológiára fókuszálunk, azaz az egyén erősségeit helyezzük a középpontba, főként a pozitív visszacsatolásokkal. A pozitív visszacsatolásokkal fokozzuk a napi sikerélményt és fokozzuk a további aktivitást, lelkesedést.
  • A tanár szerepe jelentősen megváltozott. A képzéseket a tanár, mint facilitátor vezeti, azaz az órák 80%-ában a résztvevők szerepelnek és a tanár facilitál, segíti a tanulási folyamatot. 
  • Olyan eszközöket adunk a tanulóink kezébe, ami minden helyzetben azonnali segítség. Ilyen nálunk például a “panel mondatok” használata, azaz olyan gyakran használt szókapcsolatok, kifejezések begyakorlása, ami gondolkodás nélkül előkapható. Ott vannak készen a tarsolyban, amitől nem csak folyékonnyá válik a beszéd, de választékos is lesz és időt nyerünk vele, hogy a mondandónkat azalatt kigondoljuk. 
Összességében tehát a tapasztalati tanulás és az önbizalom építése a két legfőbb irány, amit képzőként a munkahelyi flow élményhez tudunk tenni, közösen fellépve a vállalatokkal a munkaerő megtartásáért, motiválásáért és fejlesztésért. 

 

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Hallgatni arany

Belefeledkezhetünk-e úgy a munkába, hogy a szakmai kihívások jóleső izgalmat jelentenek Létezik-e a flow élmény a munkában A flow nemcsak...