Hallgatni arany

A legtöbb nyelvtanuló életében eljön a pillanat, amikor úgy érzi, hogy már remekül érti a tanulótársakat a csoportjában, kiterjedt a szókincse sok témában és már nem kell nyelvi szabályokon sem gondolkodnia, mégis szakadék választja el attól, hogy tökéletesen megértse az angol kollégát, külföldi rokont, az angol filmeket vagy egyszerűen csak a gyors beszédet.

A jó hírünk, hogy ezen a ponton szinte mindenki átesik. Bizonyított, hogy a hallás utáni szövegértés is egy „skill”, tehát fejleszthető. Hogyan kezdjünk neki?

Hogyan lehet fejleszteni a hallás utáni szövegértést?

N a p i  5 – 1 0   p e r c   i d e g e n   s z ö v e g   h a l l g a t á s á v a l .

A lényeg a rendszerességben van. Az Internet telis tele van olyan anyagokkal, amit használhatunk. A gyakorlatokat, hanganyagokat jól kiválasztva, egy új, szórakoztató szabadidős tevékenységet is találhatunk akár.

E l h a t á r o z á s + k i t a r t á s + r e n d s z e r e s s é g =  S I K E R

Összegyűjtöttünk pár hasznos linket kiindulópontnak.

Szintezett cikkek, témák és történetek:

https://www.newsinlevels.com/

https://breakingnewsenglish.com/

https://www.youtube.com/

https://www.ted.com/

http://www.esl-lab.com/

https://www.futurelearn.com/

http://www.bbc.co.uk/podcasts/worldserviceradio

Mindenkit arra bátorítunk, hogy minden nap gyakoroljon, hallgasson valami számára érdekeset 5-10 percben. Rövid időn belül érezhető lesz a fejlődés hallás értésben és a beszédben egyaránt.

2 hátráltató tényező, amivel szembe kell nézni

1. Gyakori eset, hogy a szövegből semmit nem értünk először. Vagy csak egy-egy szót nem értünk és leragad a figyelmünk e miatt.

Nem szabad leragadni azon, hogy nem értünk minden szót. Tovább kell haladni és a szöveg egészére koncentrálni. Próbáljunk először ne túl nehéz vagy hosszú szövegeket választani. Nem baj, ha nem értünk minden egyes szót. Jó tanácsunk, hogy ne filmnézéssel kezdjünk neki, hanem rövid, pici hírekkel, érdekességekkel. Választhatunk olyan szöveget is elsőnek, aminek megvan esetleg a fordítása vagy vannak hozzá kérdések írva. Sok ilyen internetes oldal van, ami kifejezetten erre fókuszál. A fülünk egy idő után hozzászokik az idegen nyelvhez és egyre tisztábban fogjuk érteni. Utána jöhetnek a filmek:) először felirattal, aztán felirat nélkül javasoljuk

2. Gyakori az is, hogy nehéz időt kiszakítani arra az 5-10 percre, mert mindig van valami fontosabb, ami elterel.

Igen, valóban be kell építeni a napi rutinba. Ez egy önálló tanulási forma, nehéz elkezdeni, mert kezdetben még a komfort zónánkon kívül érezhetjük magunkat. Gondoljunk arra, hogy a hallásértés gyakorlására bárhol sort keríthetünk. Autóban hallgatva, tömegközlekedésen, ebédszünetben, lefekvés előtt egy kis kikapcsolódásnak vagy épp egy várakozással töltött fél órában. A lényeg, hogy eleinte gondolni kell rá és betervezni, hogy mikor lesz az az 5-10 perc, amit a hallásértés fejlesztésével töltünk. Ne essünk abba a hibába, hogy lelkesedve egyszer hallgatunk valamit, aztán sosem marad rá idő, majd 1 hónap múlva újra hallgatunk valamit és elkeseredünk, hogy nem történt változás. Gyakorolni napi szinten kell ahhoz, hogy eredményt érjünk el. Meg lesz a gyümölcse! Senki sem kivétel ez alól. Hallgatni arany!

Jászberényi-Király Szilvia
Juventus Képzési Központ
www.juve.hu

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Mennyit ér az angolod?

Hallgatni arany A legtöbb nyelvtanuló életében eljön a pillanat, amikor úgy érzi, hogy már remekül érti a tanulótársakat a...