Irány az innovatív nyelvi képzések felé! HR-es tapasztalat HR-eseknek.

Egy jól kiválasztatott nyelvi képzéssel, tökéletessé varázsolhatjuk az amúgy szakmailag megfelelő, de nyelvileg botladozó jelöltünket.

A megfelelő nyelvtudással rendelkező munkaerő felvétele a munkáltató és a leendő munkavállaló számára egyaránt fontos része az együttműködésnek.

Az SSC-ék és budapesti lokációjú HQ-k egyik „főbérlőjeképp”, a napjainkban zajló állásinterjúk 60%-a angolul is zajlik.

Magabiztos és az adott  pozíció nyelvi jellegzetességeit jól beszélő jelölt esetén nem kérdés, hogy megállja –e a helyét a kiválasztott jelentkező. Sok esetben azonban a tapasztalt szakember nyelvtudása nem elégséges, hiányzik a bátor, angol nyelvű megszólalás készsége.

Gyakorló Hr-esként is nehéz mérlegelni, hogy a szakmaiságot állítsam a nyelvi tudás elé vagy várjak a tökéletes jelöltre, aki minden elvárásnak megfelel. Nagy segítséget kaptam ebben a kérdésben egy vállalati képzésekre szakosodott Nyelvi képzőtől, olyan innovatív nyelvi megoldások felsorakoztatásával, melyek rövid és fókuszált megoldást kínálnak erre a kérdésre. Újdonság számomra, hogy a nyelvi képzés ma már nem tanár-diák relációról szól, nem feltétlen kell tankönyvet sem használni, sőt nincs szükség fél éves, éves vagy még hosszabb tanfolyamra sem.

Egy jól kiválasztatott nyelvi képzéssel, tökéletessé varázsolhatjuk az amúgy nagy tapasztalatú, szakmailag megfelelő, de nyelvileg botladozó jelöltünket. A számomra leghasznosabb innovatív megoldásokat jelentették ezek a képzések, fantasztikus, hogy minden időbeosztáshoz vagy igényhez találtam egy megfelelő nyelvi „turbót”.

  • célzott beszédkészség-fejlesztés 2 hónap alatt  (tapasztalati tanulással)
  • 21 órás rapid üzleti nyelvi képzés (7 alkalom volt csupán, de ugrásszerű a fejlődés)
  • 1-2 napos nyelvi tréningek (prezentációktól az asszertív kommunikációig…)
  • soft skills nyelvtanfolyam (nyelvtanfolyami formában, csakis arra készültek a kollégák, amire a munkakörükhöz szükség volt – telefonálás, small talk, konferenciák, prezentációk, megbeszélések)
  • szaknyelvi e-learninggel kombinált blended nyelvtanulás (50 féle szaknyelvvel)
  • élő (virtuális) anyanyelvi órák hetente – a haladóknak kiváló szintentartásra, ráadásul ez ingyenes volt

Úgy tapasztaltam, hogy ezek az újszerű képzések arra fókuszálnak, hogy azonnal használható nyelvi tudást adjanak. Amit az egyik nap megtanult a munkavállaló, másnap már a munkában tudta használni. Olyan panel kifejezésekkel gazdagodtak, amitől a megszólalás folyékonnyá, választékossá válik és időt ad arra, hogy a mondandót végig gondolják nagyobb szünetek vagy megakadás nélkül.

Ez a fajta munkanyelvre szabott képzés több esetben a nyelvtanulásba vetett bizalmat és motivációt is erősítette. Sok esetben láttam például, hogy nagyobb kedvvel olvastak, hallgattak angol nyelvű anyagokat a kollégák önfejlesztésképpen. Fantasztikus élmény volt ezt látni!

A self marketing, vagyis az ön-marketing az álláskeresés világában egy nagyon fontos képesség, mint ahogy a nyelvi tudás is ma már egy készség/képesség. A nem pontos nyelvtan nem zavar bennünket egy interjún, feledteti a bátor és magabiztos megszólalás, az önkifejezés, megértés, ami mind készséggé tehető.

Az apáról lányaira hagyományozott nyelvi képző működését két motor hajtja: ez pedig a folyamatos megújulás vágya – Y generációs és senior tanárok bevonásával, nyelvi trénerekkel és anyanyelvi oktatókkal – és a minőség stabil megtartása, a cég belső értékeinek, a nyelvi képzések folyamatába történő implementálásával.

Ezek az értékek pedig az elhivatottság, megbízhatóság, a nyomon követhetőség és vállalati igényre szabott megközelítés.

A HR egyik legfontosabb része a kiválasztás, annak optimalizálása és a munkaerő megtartás.

A jól célzott és professzionális nyelvi képzések első számú prioritással jelennek meg ezeken a területeken.

Szerencsés felismerés a vállalat HR oldaláról, hogy a nyelvi képzések a cégen belül, hatalmas motivációt, sikeres promóciót adnak munkavállalóink karrierútjához, értékként.

Farkas Dóra, HR

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Sikerélmény 60 percben

Irány az innovatív nyelvi képzések felé! HR-es tapasztalat HR-eseknek Egy jól kiválasztatott nyelvi képzéssel, tökéletessé...