Elmúltak azok az idők… Melyik időkre is gondolok pontosan? Azokra, mikor epekedve vártuk a postást, hogy végre kézhez kapjuk leveleinket. Na, enne ugye vége, hiszen már egy jó évtizede beköszöntött az internet, s ezzel együtt az e-mailek kora. Sokszor szembesülünk azzal, hogy magyarul is nehéz valamit elég pontosan, empatikusan, vagy választékosan megfogalmazni. Ez a probléma hatványozódik, ha a munkahelyükön kell idegen nyelven jelentésekre, e-mailekre válaszolnunk, kör e-mailt írni a munkatársaknak, levelet a főnökünknek, vagy éppen választ egy reklamáló ügyfélnek.

Elöljáróban annyit tudnunk kell, hogy az üzleti e-mailek fő jellegzetességei, hogy rövidek, egyszerűek és tömörek. Itt már el is kezdtünk aggódni!:) Vajon nem túl sértő-e az az egyszerűbb stílus, amiben a levelet vagy jelentést megírjuk? Különösen nehéz olyan szövegeket megfogalmaznunk, ami kényes témákról szól, esetleg egy felettesnek küldjük, vagy a saját álláspontunkat kell megvédenünk.

Csak 3 tippet adunk és máris magabiztosabb leszel a levelezésben:

  1. EGY GONDOLAT MIND FELETT

A legfontosabb kérdés: mi az az egy (rövid) gondolat, amit mindenképp szeretnél átadni? Ez a kérdés segít abban, hogy a gondolatok forgatagából egyet kiragadj. Látni fogod, hogy amint a többi, mellékes mondatot ehhez az egy üzenethez kötöd, azok szinte azonnal sokkal rendszerezettebbé válnak. Érdemes ezt a fontos gondolatot már a célnyelven megfogalmaznod, így könnyebben tudod a „körítést” is megírni.

  1. TERVEZÉS

Néha úgy tűnhet, hogy azok, akik már régóta fogalmaznak hivatalos szövegeket idegen nyelven, mintha gondolkodás nélkül, ösztönösen írnák ezeket az üzeneteket. Lehet, hogy ők már bele sem gondolnak, de a gyors és hatékony fogalmazás egyik alapja, hogy a szöveg vázlatát már megírták egyszer. Ehhez nyugodtan használj egy jegyzet papírt, az még belefér a modern korba:) Firkantsd fel magadnak a levél felépítését, a régről ismert bevezetés-tárgyalás-befejezés struktúrára emlékezve. Néhány ilyen vázlatírás után már hamarosan olyan rutinossá válsz, hogy fejedben megszületik a levél vázlata, a főbb gondolatok sorrendje és hossza.

  1. MINTÁK, PANEL-MONDATOK, SABLONOK

A kezdetekben és a későbbiekben egyaránt nagy segítség a panelkifejezések megtanulása és használata. Talán nem is kell magyaráznunk, hogy mekkora könnyebbséget jelent, ha a leveled/jelentésed 30%-a már előre meg van írva – így csak arra kell figyelned, hogy a lényegi üzenetet átadd; a szöveg udvarias, változatos, és jól strukturált lesz. A kifejezéstárat, azaz a paneleket, érdemes hivatalos, félhivatalos stílus szerint bontani és különböző témák megjelölésével csoportosítani a számítógépeden vagy a telefonodban, hogy könnyen elő tud kapni. Bátran bővítsd a paneltáradat a partnerektől kapott levelek elemeivel, amik elnyerték a tetszésedet.

Csak zárójelben említem meg, hogy a Juventus nyelvi tréningek arra épülnek, hogy ezeket a leghasznosabb paneleket begyakoroljuk, beépítsük az alap-szókincsek közé, sőt a hosszú távú memóriába, mert a panelek kihúznak a váratlan vagy nehéz helyzetekből, magabiztosságot adnak a nyelvhasználathoz és csökkentik a stressz szintedet:)

+1. BÍZZ MAGADBAN!

Szánj rá napi 20 percet önállóan, hogy olvasgatsz, paneleket gyűjtögetsz, egyre gyorsabb, önállóbb és pontosabb lesz a megfogalmazásod. Hamarosan Te leszel az, akitől a kollégáid a levelek ellenőrzését kérik.

Bonácz Ágnes, képzési vezető
Juventus Képzési Központ

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Érezte már igazán hasznosnak a nyelvóráit?

Elmúltak azok az idők… Melyik időkre is gondolok pontosan Azokra, mikor epekedve vártuk a postást, hogy végre kézhez kapjuk leveleinket Na,...