Gyakran halljuk a nyelvtanulóinktól: „Á, ezt én nem tudom!” „Hogy is mondják? Itt van ám a nyelvemen!”; “Csak sikerült kinyögni:)”
A kifejezések, beszédpanelek, gyakran használt szókapcsolatok, töltelékszavak megtanulásával a folyamatosság jól orvosolható. Lássuk az érveinket, amiért szerintünk csakis kifejezéseket érdemes tanulni és nem szavakat.

1. A kifejezések gyakorlatilag minden hétköznapi beszélgetésben felbukkannak, annak fontos elemeként, anyanyelvünkön is. Élővé, valóságossá teszik a célnyelv használatát.
2. Választékosabbá teszi a beszédünket, csiszoltabb tudás benyomását kelti.
3. Könnyebb megjegyezni és felidézni hosszabb mondatokat, vagy kifejezéseket, mint különálló szavakat!
4. Különösen fontosak a hallás utáni megértésnél, amikor is valószínűleg könnyebben felismerjük az említett hosszabb szerkezeteket, kifejezéseket, mint az azokat alkotó különálló szavakat.
5. Ugyanez történik a beszéd közben, a hallgató oldaláról szemlélve. Amikor a jellegzetes kifejezéseket használják a nyelvtanulóink, azt egy anyanyelvi beszélgető partner egészen biztosan megérti, még akkor is, ha a beszélő kiejtése nem tökéletes.
6. Nagyban segíti a folyamatosságot, gördülékennyé teszi a beszélgetést, ha megtanítjuk a mondatkezdő kifejezéseket, beszédpaneleket, vagy éppen töltelékszavakat. Ezek használata megszünteti, kitölti a „kínos csendet”, apróbb szünetet, ami alatt a megfelelő szavakat keresi a nyelvtanuló.
7. Ezek a kifejezések nyelvtanilag biztosan helyesek! Nem kell azon aggódnia a beszélőnek, hogy jól rakja –e össze a mondatot, ezáltal nagymértékben növelve a nyelvi magabiztosságot.
8. Lépcsőházi bölcsesség! Ugye mindenki ismeri a helyzetet? „Miért is nem jutott eszembe abban a helyzetben, mit mondjak!” A nyelvet használó résztvevő időt nyer, hogy átgondolja, mit is szeretne megfogalmazni.
9. Stílus! Ezáltal lesz fogalmazásmódjuk „angolos”, „németes”, „spanyolos”… a steril nyelv helyett.
10. És végül, de nem utolsó sorban, az általuk kapott magabiztosság még egy ajándéka: a nyelvtanuló sikeresnek fogja érezni a szóbeli megnyilvánulásait! Ez pedig, ahogy mindannyian tudjuk, a legjobb motiváló faktor a nyelvtanulásban!

Illés Csilla, képzési vezető
Juventus Képzési Központ
juventus_logo_kreatív felirattal

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Kevesebb tanári beszéd, bátran megszólaló nyelvtanulók

Gyakran halljuk a nyelvtanulóinktól: „Á, ezt én nem tudom!" „Hogy is mondják Itt van ám a nyelvemen!”; "Csak sikerült kinyögni:)" A...