“A nyelvórának olyannak kell lennie, ami amellett, hogy váratlan, sikerélményt is ad a tanulónak. – ez a WOW!-hatás”

Illés Csilla Juventus vezetőtanár hasznos tanácsa a sikeres nyelvórához.

Meggyőződésem, hogy még az is szereti a meglepetéseket, aki azt állítja magáról, hogy nem szereti a meglepetéseket! Persze csak a jó meglepetéseket… A meglepetésnek átütő ereje van az nyelvórán: változatossá teszi azt, energetizál, motivál. Olyannak kell lennie, ami amellett, hogy váratlan, sikerélményt is ad a nyelvtanulónak. De vajon miféle jó meglepetéssel szolgálhatunk az órán?

“Százszorosan fog megtérülni”

Itt most nem arra gondolok,hogy elnapoljuk a beígért röpdolgozatot, noha bizonyára ez is kellemes meglepetés lenne a hallgatóinknak… Bármennyire hihetetlennek is hangzik, a legnagyobb sikerélmények abból születnek, ha kimozdítjuk magunkat a komfortzónánkból. Ugyanis ilyenkor leszünk képesek alkotni, az elménk is jobban dolgozik, és valódi élményként élhetjük át ezeket a helyzeteket. A WOW!-hatás csodákra képes. Használjuk fel a nyelvórán is!

Miért ne lephetnénk meg a hallgatóinkat például azzal, hogy a szokott asztal mögötti ülésrend helyett körbe rakjuk a székeiket egy bemelegítő játékhoz, vagy akár az egész órához? Melyikünk ne lepődne meg, ha az órát a szokott bemelegítő beszélgetés helyett egy rövid filmbejátszással, hír bejátszással kezdjük? Érdekes látni azt is például, hogy mi történik, hogyan reagálnak a hallgatók, ha a múlt órai meeting témához kapcsolódva érdekes névkártyákkal az asztalukon várjuk őket, és köszöntjük őket, mint az éppen esedékes krízis meeting részvevőit?

Miért érdemes így csinálni?

Ha egy kevés energiát fektetünk abba, hogy meglepjük a hallgatókat, százszorosan fog megtérülni, hiszen segítjük a tapasztalati tanulást, motiválunk, és nem utolsó sorban az órának különleges, jó hangulata lesz.

Ha sikerül elérnünk, hogy a tanulók WOW!-hatást érezzenek, akkor tényleg megtörhet a jég, sokkal fogékonyabbak lehetnek a nyelvre, és nem utolsó sorban minket tanárokat is jobban szívükbe zárnak.

Tehát rázzuk fel az álmos tanulókat, adjunk új fényt a nyelvóráknak, helyezzük az élményt a középpontba! Higgyük el, a modern generáció oktatása csak így lehetséges.

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Láthatatlan készségek

"A nyelvórának olyannak kell lennie, ami amellett, hogy váratlan, sikerélményt is ad a tanulónak - ez a WOW!-hatás" Illés Csilla Juventus...