Juventus Képzési Központ – módszertani továbbképzés – összefoglaló
Téma: A Beszédkészség-fejlesztés (2016.04.08.)

Illés Csilla, a Juventus vezetőtanára szerint, a folyékony beszéd fejlesztése már kezdő szinttől is alapvető fontosságú. Öt fontos módszertani tippet emelt ki, amely biztosan utat nyit a folyékony beszédhez és ezt a készséget, gondolkodásmódot akár teljesen kezdő szinttől lehet már alkalmazni. 

Nyelvtanulóink legnagyobb problémája, hogy nem tudják kifejezni magukat az idegen nyelven, nehezen megy a folyékony beszéd, amit módszertanilag beszédkészségnek szoktunk hívtunk. A visszatérő probléma eredete több forrásból is származhat: félelem és önbizalom hiány, szókincs hiánya, rossz kiejtés, ellenállás és a tapasztalat/rutin hiánya.

Lássuk a 6 módszertani tippet!

 1. Átfogalmazás (paraphrasing)
  Ha nem jut eszünkbe egy szó, tudjuk azt körülírni! Tanítsunk szavak értelmezését, szinonimáit, átfogalmazást és az ehhez szükséges nyelvtani szerkezeteket.
 1. Homályosítás
  Az élő nyelv nem mindig fogalmaz pontosan, lényeg, hogy mások számára érthető legyen.
  A sort of, things like that, kind of kifejezések sokat segítenek olyan szituációkban, amikor bonyolult kifejezéseket nem ismerünk a dolgok leírására. Fogalmazzunk egyszerűen!
 1. Kötőszavak, kifejezések (fixed phrases, conversation fillers)
  Ha olyan a helyzet, hogy nincs ismeretünk vagy kialakult véleményünk egy témával kapcsolatban, attól még beszélhetünk róla. Ebben segítenek azok a kifejezések, frázisok, amik szinte bármikor bevethetők. Trenírozzuk a nyelvtanulót, hogy számára ismeretlen témákról is tudjon beszélni!
 1. Memoriterek
  A már megtanult mondatok, kifejezések szinte mindig kéznél lesznek. Tanultassunk érdekes, gazdag, de tömör szövegeket, mondassuk fel először olvasva, majd fejből! Párbeszédek, anekdoták, dalszövegek még érdekesek is. Különböző játékokkal interaktívvá is tehető a feladat.
 2. Ritmus
  Sokszor a túl gyors vagy túl lassú beszéd akadályt okoz a folyékony beszédnek. A hadarás és makogás is leküzdhető ritmus feladatokkal. A nyelv ritmusára helyezzünk nagy hangsúlyt! Mondassunk egyszerű mondatokat különböző ritmusra sokszor egymás után! Folyamatosan bővítsük a mondatot, még mindig ritmusra! Figyeljünk a helyes kiejtésre!

Vezetőtanárunk szerint ennek minden órán jelen kell lennie, néha más feladatokkal is érdemes összekötni.

Az összefoglalót készítette: Németh Viktor 

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

6 gyakorlati tipp az angol nyelvű prezentációkhoz

Juventus Képzési Központ - módszertani továbbképzés - összefoglaló Téma: A Beszédkészség-fejlesztés (20160408) Illés Csilla, a...