Tanulóinktól sokszor halljuk, hogy úgy érzik egy-egy angol nyelvű prezentálás előtt, hogy izgatottak, gyorsabban ver a szívük, izzad a tenyerük. Mi úgy látjuk, legtöbbször az önbizalommal van inkább a gond, mint a nyelvtudással.

Összegyűjtöttük a legfontosabb gyakorlati tanácsainkat, amivel az önbizalom erősödhet, a prezentálás pedig rutinná válhat.

1. tipp: Mit kezdjek a félelmeimmel?

A prezentáció előtt sokan úgy érzik, hogy kavarognak a fejükben a gondolatok, hirtelen nem jut eszükbe a kezdéshez semmi frappáns, stb… Úgy látjuk, sokat segít, ha tudja mindenki, nincs egyedül az aggodalmaskodással, ezen mindenki átesik. Egy csokorba szedtük azokat a félelmeket, melyeket a legtöbbször hallottunk nyelvtanulóinktól és adunk hozzá önbizalom-növelő válaszokat, tanácsokat is.

 Ezek az érzések sok gyakorlással csökkenthetőek.          

„A közönség technikai szakemberekből áll, nem akarnak sales üzenetet hallani” – Miért nem? Ők is vásárolnak!

„Ezt már tudják” – Minél többet tudsz, annál többet feltételezel a közönséged tudásáról is. Ami neked egyértelmű, az másnak nem biztos, hogy az!

 „Ez túlszáraz nekik” – Lehet, hogy a szakkifejezéseket nem tudják, de ha érthetően és tisztán magyarázod el nekik, érteni fogják. Készülj hétköznapi példákkal is.

„Biztos kifelejtek valami fontosat” – A szemléltető eszközt te állítod össze, írj rá bátran jegyzeteket, nem kell fejből mondani az egészet.

„A kérdésekkel a végén zavarba hozhatnak! Mi van, ha nem értem vagy nem tudok válaszolni?” – Legyen a tarsolyodba néhány panel mondat erre az esetre is, el lehet ütni akár azzal, hogy a kérdésre megküldöd e-mailben a választ, utána kell nézni, ha nem érted, kérd tőle, hogy fogalmazza át a kérdést….ha a végéig eljutottál, már nem leszel úgysem lámpalázas, csak elkezdeni nehéz.

2. tipp: Gyakorold el, mérd az időt

Ha már szembesültél félelmeiddel, önmagad kritikájával, célszerű logikusan végiggondolni a célt és nekiülni vázlatot, ill. hozzákapcsolódó kerek mondatokat írni.

Ezeket gondold végig a felépítéshez:
– Mit is kell mondanom? Mi a téma? Mik a határok?
– Kinek beszélek? Hogyan kelthetem fel az érdeklődésüket?
– Milyen eredményt akarok? Mi a célja? Mi a jó a közönségnek ebben?
– Milyen kérdések fordulhatnak elő a végén?

Papírból, majd fejből, próbáld el és ellenőrizd, hogy nem hagytál-e ki valamit, ill. kb. mennyi idő volt, amíg elmondtad. A próba és a hangos, otthoni prezentálás az önbizalmat és az összeszedettséget nagymértékben növeli.

3. tipp: A kezdés a legmeghatározóbb

A siker titka legtöbbször abban rejlik, hogyan kezdünk bele mondókánkba. Mint ahogy magyarul, úgy angolul is megvannak a jól bejáratott kifejezések, szerkezetek, mellyel gördülékennyé, frappánsá tehetjük a prezentáció bevezetését és tartósan megragadhatjuk hallgatóink figyelmét.

 Lássuk a gyakorlatban, mire is gondoltunk:

Ladies and gentlemen, thank you very much for coming along here today. I’m sure that you will enjoy this short introduction of the topic. The purpose of today’s presentation is to discuss how we can meet the needs of our customers the best. Now let me begin by talking about our experiences from the past and the results of our recent survey; secondly, I want to mention some new ways of satisfying our clients; and finally I would like to draw your attention to new solutions used by our parent company. I’d be very happy to invite you to ask questions at the end of the session as there will be much time to discuss any of the subjects mentioned. So, I’ve invited you here today to have a look at my findings regarding…”

 Hasznos kifejezések: 

Ladies and gentlemen, thank you very much for coming along here today… Hölgyeim és Uraim, köszönöm, hogy eljöttek ma…
The purpose of today’s presentation is to discuss how we can… A mai prezentáció célja, hogy megvitassuk…
Now let me begin by… Engedjék meg, hogy a … kezdjek
Secondly Másodszor…
And finally… És végül…
I’d be very happy to invite you to ask questions at the end of the session… Örülnék, ha megkérhetném önöket, hogy kérdéseiket a végén tegyék fel…
I’ve invited you here today to have a look at my findings… Azért hívtam ma ide Önöket, hogy feltárjam a megállapításaimat…

 4. tipp: Tedd érdekessé a mondandódat 

Válasszunk ki néhány érdekes és segítő támpontot, előadásunkat ezek köré építsük. Idézzünk példákat, statisztikákat és számszerű adatokat azonban ne túl sokat. Sokat segít, ha aktivizáljuk a hallgatóságot, az előadás résztvevőivé tudjuk őket tenni.

Egy 1 órás előadás maximum 20-25 diát igényel. Amikor a diákra szöveget írunk, szorítkozzunk a tényekre. Az elgondolkoztató, meglepő vagy humoros információkkal inkább szóban egészítsük ki a dián látottakat.

Az információk befogadásához alapesetben is 90%-ban a szemünket használjuk, és csak 10%-on osztozik a hallás, ízlelés, tapintás, szaglás. Ezért az előadáshoz is bátran használjunk képeket, nem mindegy azonban, hogy hol helyezzük el őket. Az ideális kép a szöveg fölött, vagy attól balra található. Helytelen elrendezés a képeket jobb oldalra tenni, vagy felváltva (egyet balra egyet jobbra egyet balra) beszúrni.

 5. tipp: Humor

A legkomolyabb és legtudományosabb előadás is elbír egy kellő elővigyázatossággal előkészített humoros felütést: pillanatok alatt megnyerhető a legálmosabb közönség is. Minden előadásba bele kell építeni valamilyen formában, azonban nem szabad túlzásba vinni. Fontos az időzítés, amennyire lehet spontánnak hasson. Használhatunk saját történetet (közelebb hoz minket a hallgatósághoz), de segíthet egy jól megválasztott kép, vicc, vagy andekdota is.

6. tipp: Muszáj, lehetőséget kínálni a kérdésekre

A prezentáció zárásánál adjunk egy felütést a kérdések lehetőségének, nem lehet alóla kibújniJ

Hasznos kifejezések záráshoz:

Thank you for your time and attention…
Let me thank you all for being here…
It’s always a pleasure to be with you…
I want to thank you in advance for your expert and thoughtful input.
I was told that you may have some questions for me and I’d be happy to try to answer them.

Shutterstock - Business
Juventus Képzési Központ
www.juve.hu

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

NYESZE konferencia: Speak real, be real

Tanulóinktól sokszor halljuk, hogy úgy érzik egy-egy angol nyelvű prezentálás előtt, hogy izgatottak, gyorsabban ver a szívük, izzad a...