A 2016-os NYESZE nyelvoktatási konferencián, ami az ország egyik legnagyobb ilyen típusú rendezvénye, számos Juventusos tanárunk is részt vett. Fésűs Attila tanárunk konferenciával kapcsolatos tapasztalatai itt olvashatók:

Speak real, be real

A hétvégén megtartott NYESZE konferencia számomra érdekes hangzású előadását kíváncsian vártam… Nem csalódtam. Az előadás mottója: Speak real, be real

Sok felmérés közül egy azt mondja, az emberek 76 % beszél az EU-ban megfelelően angolul. A hangsúly a megfelelőn volt…

Mi tanárok hajlamosak vagyunk a „szinte tökéletest” minősíteni megfelelőnek. Azonban, ha ezt egy diák szemszögéből nézzük, az állítás máris “helytálló”. De mi a tökéletes? Hiszen mindannyian hibázunk beszéd közben, még akkor is, ha nem vesszük észre. Természetesen most nem hatalmas hibákra gondolok. Egy-egy hangsúly vagy többes szám elhagyása szerintem mindenki életében előfordult már.

 

Tehát mire is használja a többség az angol nyelvet? Igen: Közvetíteni. Közvetíteni angolul beszélő emberek között úgy, hogy azt mindkét fél megértse. Ezért az az angol, amit ma közvetítésre használnak, akár úgy is nevezhető, hogy “Real English”. Első hallásra nekem is furcsa volt a kifejezés, de belegondolva, ha szem előtt tartjuk a nyelv közvetítő szerepét, máris összeáll a kép. És így érthetjük meg hogy ez a Real English, amely bármely nációt összeköt, bizony nem 100%-ban “anyanyelvi”. Következésképp funkcionális, egyszerű, világos, udvarias és könnyen érthető,  de természetesen kellőképp szabálykövető. Ha nem így lenne, mindenki a maga módján használná, ami bábeli zűrzavarhoz vezetne.

A mi feladatunk ezen a szűk határvonalon úgy vezetni a tanulóinkat, hogy merjék használni azt, amit tudnak, és ne csak arra várjanak, mikor jutunk el a tanórán egy-egy mumus nyelvtani egységhez. Használják, amit tudnak, úgy, hogy elérjék azt a célt, amit kitűztek maguk elé, hogy megértsék őket. Ha ez megtörtént, akkor meg tudtuk mutatni a “lényeget”. Hogy is hangzott? Speak real, be real.

Fésűs Attila Juventus tanár

 

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

5 TIPP A SZEBB KIEJTÉSÉRT

A 2016-os NYESZE nyelvoktatási konferencián, ami az ország egyik legnagyobb ilyen típusú rendezvénye, számos Juventusos tanárunk is részt...