napi 10 perc gyakorlás, hogy valóra váljon az álmod
A jó kiejtés, az önbizalommal teli, átgondolt beszéd minden nyelvtanuló álma. Ha az 5 tippünket betartod és kitartó vagy, biztosan valóra válik az álmod. A folyékony, szép beszéd senkinek sem megy automatikusan, kinek könnyebb, kinek nehezebb, de mindenki gyakorolja. A „nem tudom”, „nem merem”, „ideges vagyok tőle” érzések leginkább amiatt alakulnak ki, mert van egy elképzelésünk, ahogy szeretnénk mondani és aztán csalódásként éljük meg, ha mégsem úgy sikerült.

Az a jó hírünk, hogy a folyékony beszéd és kiejtés fejleszthető, senkinél sem automatikus. Sok-sok gyakorlásra és kitartó, otthoni munkára van szükség hozzá, már az alapoktól is.

Az 5 tipp azokat a gyakorlatokat fogja át, melyek nyelvtanulói szemmel a legegyszerűbben megoldhatóak, nem kell hosszasan előkészülni rá, csupán 10 percet kell kiszakítani a napból. Egy alkalommal nem kell mindet végig csinálni, válaszd ki, amelyikhez kedvet érzel, idővel biztosan sort kerítesz mindegyikre.

1. tipp: Olvasd fel hangosan!
Nagyon fontos és első lépésként ajánljuk, hogy az idegen szöveget, szavakat hangosan mondd ki vagy olvasd fel. Nem suttogva, hangosan!:) A tanult nyelvben a folyékonyság, gördülékenység, tempó, hangsúlyok mindenkinél csakis a gyakorlással alakul ki. A legfontosabb első lépés ez, amivel a kiejtést és beszédet javítani tudod. A szöveg ne legyen hosszú, elég pár sor, maximum fél oldal. Az felolvasás után, még kétszer olvasd fel, egyre jobb és jobb lesz. (Lehet egy dalszöveg, napi hírek, angol lecke, amihez épp kedved van.)

2. tipp: Lassíts!
Sokan azt gondolják, hogy a folyékony beszéd azonos a gyors beszéddel. Ez nem így van! A nagyon gyors beszéd sokszor nem érthető, nem adja át az érzelmi üzenetet és kellemetlen is hallgatni. Tudatosan lassítsd le a beszéded, így van elég időd végig gondolni közben, hogy mit is szeretnél mondani és élvezhetővé, érthetővé, nyugodttá válik a mondandód. Sokkal szebben fogsz beszélni, ha tudatosan lassítasz rajta. (Szintén a többszöri felolvasás a legjobb eszköz rá.)

3. tipp: Vedd fel és hallgasd vissza!
Sokszor akkor is furcsának találjuk a saját hangunkat, ha az anyanyelvünkön beszélünk és egy felvételről halljuk vissza. „Én tényleg így beszélek?” Belülről sokszor máshogy halljuk a szavainkat, mint ahogy azt mások hallják. Ma már a technika nem akadály, hogy nyelvtanulás közben vagy a kiejtés gyakorlása során, a telefonod, számítógéped segítségével rögzítsd, a saját hangodat. Először nem biztos, hogy tetszeni fog, de egyre jobb érzésed lesz tőle, napról napra javulni fog a hangszín, a tempó, a hangsúly. Ez a gyakorlat egy nagyon alkalmas önismereti, önbizalom növelő gyakorlat is. Halld magad, ahogy mások hallanak!

4. tipp: Lazíts! Nézz egy filmet szinkron nélkül és énekelj slágereket!
Nagyon sokat dob a kiejtésen, ha rendszeresen odafigyelsz az anyanyelviekre. Akár egy film, akár egy dalszöveg megértése, szófordulatok elcsípése és visszamondása szórakoztató, önbizalmat növelő és profi megoldás, hogy egyre jobb legyél. Először persze nehéz lesz, hogy nem értesz minden szót, de ne add fel, nem kell mindent érteni. Csak hallgasd rendszeresen.

5. tipp: Gyakorold, mikor egyedül vagy!
Akár egy megbeszélésre, prezentációra készülsz, akár csak elképzeled, hogy a nyaraláson útbaigazítást kérsz, írd meg, tervezd meg előre, hogy mit mondanál. Állj egy tükör elé és próbáld elmondani fejből, a tükörképednek. Ha nem sikerül, olvasd fel a tükörnek és aztán mondd el a papír nélkül. Nemcsak kiejtést, de beszédkészséget is ugrásszerűen fejleszti.

Nyelvtanulónk írta
„A legnehezebb nekikezdeni volt, de nagyon megérte és nagyon hálás vagyok a segítségért. Mindig volt valami, ami elterelt, egy kávéfőzés, egy mosogatás, aztán hazajött a párom stb…végül sosem maradt rá időm. Nagy csalódást okoztam magamnak a halogatással, rossz érzés volt. Végül felírtam a napirendi pontok közé és pipálgatni kezdtem, hogy megvolt-e. Az első hét után már hiányzott a gyakorlás, bevált ez a felírós, naptáras módszer. Jót tett nemcsak a beszédemnek, de az önbizalmamnak, önbecsülésemnek. Büszke vagyok rá és már simán megszólalok bárhol angolul:)” 

Jászberényi-Király Szilvia
felnőttképzési szakértő

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Első megmentett diplománk, diplomásunk

napi 10 perc gyakorlás, hogy valóra váljon az álmod A jó kiejtés, az önbizalommal teli, átgondolt beszéd minden nyelvtanuló álma Ha az 5...