Minden nyelvtanuló, aki élesben, üzleti környezetben használja a nyelvet, akár magas szinten is, zavarba kerülhet és leblokkolhat a kritikus pillanatban. Mire érdemes figyelni ilyen esetekben? Milyen praktikákat lehet bevetni, hogy kivágjuk magunkat ezekből a helyzetekből? Ha szeretnél ezekre a kérdésekre választ kapni, ha érdekel, hogy mi is az a bűvös kérdés, akkor a cikket neked ajánljuk.

Tudjuk, hogy nem könnyű. Mi nem könnyű?

Elég érvet találni, hogy az ember miért is nem tud bemenni az angol nyelvű meetingre vagy miért pont az angol nyelvű tárgyalás alatt kell a gyereket az oviba vinni. Nem is könnyű ezt megmagyarázni a főnöknek, kollégáknak, hogy „Te, figyelj már, én úgy érzem, még nem állok olyan szinten angolból.”

Tehát azt most már tudjuk, hogy nem könnyű. De azt is leszögezhetjük, hogy teljesen felesleges. Felesleges elméleteket gyártani arra, hogy miért nem tudjuk. Pláne azért, mert tudjuk… tudjátok. Higgyétek el, 90%-ban soha nem a tudással van a baj, hanem az önbizalommal. Sokszor hallják tanáraink azt a kérdést, miszerint „Ugye a kollégáim jobban beszélnek, mint én?” vagy „Ugye más cégeknél az én pozíciómban jobban beszélnek?” A válasz: NEM. Nem feltétlenül beszélnek jobban, csak bátrabbak. Tudják, vagy megtapasztalták már, hogy az üzenet számít, nem a forma.

Mire is gondolunk? Azon nyelvtanulók, akik, habár a nyelvtant nem tökéletesen használják vagy nincs olyan kiterjedt aktív szókincsük, ám tűzön-vízen át, kézzel-lábbal szeretnék átvinni a gondolataikat idegen nyelven, ők sokkal sikeresebbek, mint más, akár középfokú nyelvvizsgával is rendelkező társaik, akik a tanórán kívül nem hajlandóak megszólalni angolul. Volt már olyan, hogy 10 éve együtt dolgozó kollégák között felmerült a kérdés: „Zsolt, Te ilyen jól beszélsz angolul?” Igen, Zsolt ilyen jól beszélt, csak soha nem vállalta a kockázatot, hogy ez kiderüljön.

Mit lehet tenni, ha Te is ugyanebben a helyzetben vagy? Mit csinálj, hogy bátran szólalj meg a munkahelyi szituációkban? Először is légy bátor! Kicsit gyakorlatiasabb tanácsunk pedig az lenne, hogy tanulmányozd az üzleti angol nyelvkönyvek Useful Language (hasznos kifejezések) részeit. Sokan átugorják ezeket, gondolván, mit érek pár frázissal.

Nagyon sokat, mert ezek azok a mankók, amelyek bármilyen helyzetben jól jönnek. Ezeknél a szekcióknál még azt a segítséget is megkapod a könyvtől, hogy adott szituációban a hivatalosabb vagy a lazább kifejezések ajánlottabbak-e. Hidd el, ez is segíteni fog. Természetesen a gyakorlat teszi a mestert, s ahhoz, hogy ezen üzleti kifejezéseket minél természetesebben használd, csak a rutin szükséges.

Hogy érheted ezt el? Hát úgy, ha bátor vagy. Legyen merszed ahhoz is, hogy egy ilyen beszélgetésben javítsd saját hibáidat. Nyugodtan kérdezz vissza, ha valamit nem értesz. Hidd el, mindenki ezt csinálja, még a felsőfokon beszélők is. Mint ők, Te is kommunikálhatsz folyékonyan angolul. Nem találod a megfelelő szót, kifejezést? Helyettesítsd! Írd körbe! Fogadni mernék Veled, hogy képes vagy rá! Persze semmi nem érhet fel az alapos felkészüléssel. Saját biztonságérzeted növelése érdekében, ha van lehetőséged előre tanulmányozni a leendő beszélgetésben felmerülő témákat, készülj fel alaposan. Ám nem elég magyarul, nem elég csak bevágni a szótárból angol megfelelőket; kezdj el ANGOLUL GONDOLKODNI!

super-businessman

Mindezeknek jó alapja lehet az angol nyelvtanfolyam tanóráin való részvétel, hiszen a legnagyobb motiváció, mikor kezdetben az azonos szinten lévő kollégákkal gyakorolhatod a nyelvet pár- vagy csoportmunkában. Itt üzleti szócsoportok feldolgozására építve, kiemelten saját munkakörödet, folyamatosan bővül és leülepedik az a szókincs mely szintén nem egyebet, mint a magabiztosságodat támasztja alá. Hiszen azzal én is egyetértek, hogy az angol nyelvtanulás egy lépcsősor, melyen fokonként lépdel mindenki. Ám ha hiszed, ha nem, ha pontosan tudod, hogy mit akarsz elérni s azt kommunikálod is gátlások, akadályok nélkül, akkor ezeket a lépcsőfokokat akár kettesével is szedheted.

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Melyik nyelvvizsgát válasszam? III.

Minden nyelvtanuló, aki élesben, üzleti környezetben használja a nyelvet, akár magas szinten is, zavarba kerülhet és leblokkolhat a kritikus...