Előző két cikkünkben az általános típusú nyelvvizsgák lehetőségei között barangoltunk. Nézzük most az üzleti nyelvvizsgákat! Emlékeztetőül az első cikkünk bevezetőjéből: Megtalálni az igazit, ami nem szorít, se nem kicsi, se nem nagy, s stílusában is illik hozzám. A nyelvvizsga is pont ugyanilyen.

Üzleti szakmai nyelvvizsgák

LCCI nyelvvizsga (The London Chamber of Commerce & Industry)

Mindenekelőtt leszögeznénk, hogy a következő sorok az egyik legelismertebb akkreditált nemzetközi üzleti angol nyelvvizsgáról íródnak. Emellett az üzleti életben valóban hasznos és fontos képességeket kér számon, azokat, amiket a munkaadók is keresnek. Csak akkor kaphatsz magyar nyelvű bizonyítványt, ha 60% felett teljesítettél, nemzetközit azonban már 50% felett is.

Az írásbeli vizsga valójában csak szövegértéssel kombinált íráskészség feladatokból áll: emlékeztetőt, jelentést, cikket, levelet, sajtó közleményt kell írnod és egy szöveget kell átalakítanod megadott szempontok szerint. Miközben használhatsz egynyelvű szótárat, két és fél órád van a három feladatra, ami elegendő is szokott lenni általában.

A szóbeli vizsgán 8 témakör van megadva minden szinten s ezek köré csoportosulnak a feladatok, persze a nehézségüket tekintve mindig az adott szinten. Ezen nagy témakörökből húzol egyet, majd ennek egy úgynevezett altémakörét kell kibontanod. Itt kérdésekkel is segítenek az általában kedves, támogató vizsgáztatók. Végül egy szituációs párbeszéd jön, melyre nem igazán van felkészülési idő. Ide sorolják még a magnóhallgatási feladatot, mely igazán változatos feladatokat tartalmaz, s nem mondanám túl nehéznek.

Tehát nem egy könnyű vizsga, de ha szorgalmasan felkészülsz, nagy sikerélményed lehet a letételekor, hiszen a mindennapokban aktívan használható tudásanyag megszerzését díjazza.

Kiknek ajánljuk?    

Azoknak az üzleti vizsgára készülőknek, akik a munkaerőpiacon később is felhasználható tudásukat szeretnék kamatoztatni, s emellett tisztában vannak az üzleti dokumentumok formális, tartalmi és stiláris jegyeivel, magnóhallgatási készségük nem olyan erős és hajlandóak a megadott témakörök mélyére ásni a nyelvvizsga szintjének megfelelően.

http://www.lcci.hu/

EURO PRO nyelvvizsga (Euroexam)

Felépítését tekintve ez az akkreditált nemzetközi vizsga nagyon hasonlít az általános angol nyelvtudást mérő EURO nyelvvizsgához. A feladatok ugyanolyanok, csak a témakörök szakmai jellegűek a vizsga típusából eredően. Szintén nagyon jól van felépítve a vizsga, nem tart olyan hosszú ideig, és 2010 óta már egynyelvű változatban is letehető.

Az EURO PRO vizsgán a magnóhallgatást találják a vizsgázók általában a legnehezebbnek, ezért érdemes alaposan felkészülni rá. A közvetítés rész szintén nehéznek tűnik, de nem az, és jól is szokott sikerülni a vizsgázóknak. Ez a feladat arról szól, hogy egy párbeszéden belül egyszer magyarul beszélnek, amit angolra kell fordítani, aztán angolul, amit magyarul kell leírnod (természetesen a kétnyelvűnél). Itt a mondatok folyamatosan nehezednek, s csak a fő mondanivalót kell leírni, mert nincs másra idő. A levélírási rész eléggé kiszámítható, és három alternatívából lehet választani, ami nagyon megkönnyíti. A fordítás az egyetlen rész, amihez lehet szótárat használni, de a szókincse nem igazán bonyolult.

A vizsga szóbeli részén egy ott, frissen megismert párral veszel részt. Nem árt kicsit tehát szocializálódni előtte, hiszen még jól jöhet a beszélgetésekben, mint segítőkész partner. Itt három feladat van, egy problémamegoldás grafikonnal, egy üzleti téma feldolgozása, és egy szituáció, melyet azonnal le kell reagálnod, azaz nincs rá előzetesen időd felkészülni. Lehet, hogy rémisztőnek tűnik, de hidd el, nem az. A vizsgáztatók itt is nagyon kedvesek s, ha látják, hogy alaposan készültél, segítenek oldani a lámpalázadat.

Kiknek ajánljuk?     

Azoknak a vizsgára készülőknek, akik már tapasztaltak üzleti szókincsüket tekintve, bátran meg mernek szólalni idegen szituációkban is, s ki akarják használni a lehetőség adta választást, hogy egy- vagy két nyelvű vizsgát tegyenek, hiszen így kamatoztathatják kiemelkedő képességeiket s elrejthetik a még fejleszteni kívánt területeket.

http://www.euroexam.org/

businessplan

TOEIC (Test of English for International Communication)

A TOEIC vizsga kifejezetten a multinacionális cégek, munkáltatók és munkavállalók számára lett kialakítva. Kifejezetten a mindennapokban a munkahelyeken használt nyelvre koncentrál, bár nem igazi üzleti szaknyelvi vizsga, hanem inkább az általános irodai szövegkörnyezetet használja, amivel munka közben szembesülsz, és amit nemzetközi környezetben kell használnod. Az érdekessége az, hogy a vizsga két fő részből áll: a hallás utáni megértésből, és az olvasás utáni megértésből. Se szóbeli vizsga, se írásbeli rész nem tartozik hozzá.

A hallásértés résznél kérdésekre kell válaszolni képek, kérdések-feleletek, rövid beszélgetés, és rövid beszéd alapján. Az szövegértés résznél a feladat mondat kiegészítés, hibafelismerés, és olvasott szöveg. Az egész vizsga összesen két és fél óra, s végül egy pontszámot kapsz (a maximum 990) melyet természetesen besorolnak az európai szinteknek megfelelően (A1, A2, B1, B2, C1, C2). A bizonyítvány kiadása a többi nemzetközi nyelvvizsgával ellentétben nagyon gyors.

Minden szinten ugyanazt a feladatlapot töltik ki a vizsgázók, ami szintén érdekes, de megalapozott módszertan van mögötte. Szintén a különlegessége, hogy egyáltalán nem lehet rajta megbukni, hiszen a vizsga fő célja az, hogy felmérje a saját szinted (illetve a haladásod, ha többször teszed le), és nem az, hogy egy konkrét küszöbszintnek való megfelelésedet állapítsa meg.

Kiknek ajánljuk?     

Azoknak a vizsgára készülőknek, akik a mindennapokban használható tudást szeretnék megszerezni a vizsgára való felkészülés folyamán s időről-időre tájékozódni szeretnének arról, hogyan is haladnak.

http://www.ets.org/toeic

A fentebb bemutatott üzleti, szakmai nyelvvizsgák mellett választható még:

Corvinus OECONOM, BGF, Zöldút, BME gazdálKODÓ gazdasági nyelvvizsgák: leginkább diákok választják főiskolai vagy egyetemi tanulmányaik befejezéséhez

KITEX nyelvvizsga: kimondottan kereskedelmi és idegenforgalmi területen dolgozóknak ajánlott egyszerűbb vizsga

HOGYAN TOVÁBB?

Igazán nem könnyű fentebbiekből a legmegfelelőbbet kiválasztani így látatlanban. Így azt javasoljuk még egyszer, hogy tiszta fejjel írd össze, hogy mi az amit TE fontosnak tartasz egy jó nyelvvizsgával kapcsolatban. Az egy dolog, hogy a nyelvvizsga mit kíván meg tőled, de hidd el, ugyanolyan fontosak a Te elvárásaid a számodra legideálisabb nyelvvizsgával szemben.

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Melyik nyelvvizsgát válasszam? II.

Előző két cikkünkben az általános típusú nyelvvizsgák lehetőségei között barangoltunk Nézzük most az üzleti nyelvvizsgákat!...