Az előző cikkünk folytatásaként még három általános nyelvvizsgát mutatunk be, hogy megkönnyítsük a döntésedet!

Általános nyelvvizsgák (folytatás)

ELTE ITK nyelvvizsga

Az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központja által rendezett, régebben Rigó utca néven közismert, nyelvvizsga az eddigiekkel ellentétben kétnyelvű. Ez csak annyit jelent, hogy a nyelvvizsga feladataiban az instrukciókat a vizsgázók magyarul kapják, több feladatban magyarul kell válaszolni magyarul feltett kérdésekre, valamint egy sajtócikket kell magyarra fordítani.

Az írásbeli vizsga két részből áll: az első részben egy 50 kérdéses nyelvtani tesztet kell kitölteni, ami sokszor a vizsgázók rémálma. A feladatra összesen 30 perc áll rendelkezésedre, ami azt jelenti, hogy egy kérdésre kevesebb, mint egy perced van gondolkodni. Ez elég húzós. A harminc perc lejárta után a tesztsort elveszik, és a maradék két és fél órában egy szövegértés, egy magyarra fordítás, és egy fogalmazási feladatot kell megoldanod. Ebben a részben annyi a könnyítés, hogy lehet szótárt használni.

A szóbeli rész általában két különböző időpontban szokott lenni, nem mindig ugyanazon a napon. A hallott szöveg értése vizsgarészben egy 2-3 perces szöveget hallgathatsz meg háromszor, ami alapján magyarul feltett kérdésekre kell magyarul válaszolnod. A szóbeli vizsga pedig a vizsgáztató által meghatározott témáról való beszélgetésből, képleírásból, és egy szituációs feladatból áll és összesen nem több 15 percnél.

A sikeres nyelvvizsgához minimum 60%-os eredményt kell elérned, és minden feladatnál van egy 40%-os követelmény is (kivétel ez alól az 50 kérdéses nyelvtani teszt, ahol nincs teljesítési minimum).

Ajánljuk a nyelvvizsgát azoknak, akik a nyelvtani tudásukat próbára akarják tenni, valamint azoknak, akik képesek azonnal tökéletes magyarsággal fordítani idegen nyelvű szövegeket.

http://www.itk.hu/

BME nyelvvizsga

A Budapesti Műszaki Egyetem által szervezett vizsgán 2013 óta választhatsz az egynyelvű és kétnyelvű lehetőségek között. A két változat követelménye teljesen megegyezik, sikeres nyelvvizsga esetén minimum 40%-ot feladatonként, és 60%-ot kell összesítve elérni. Jó hír, hogy mindkét változatban megengedett a szótár használata.

Az egynyelvű vizsgán két és fél órád van az írásbeli és hallott szöveg értése feladatra, és körülbelül 15 perc a szóbeli vizsgára. A kétnyelvű vizsgán az írásbeli rész kiegészül egy fordítással és egy nyelvismereti tesztrésszel (hasonlóan, mint az Origó nyelvvizsgán), és közel három és fél órára bővül az időkorlát. A feladatok között általában találsz majd lyukas szöveg kiegészítést, szövetrész összekapcsolást, igaz-hamis állításokat, és jegyzetkészítést is.

Az írásbeli vizsgarész meglehetősen összetett, de a feladatok általában nem annyira nehezek, viszonylag sok idő áll rendelkezésre, és ahogy már írtuk, lehet szótárt használni. A szóbeli rész nem nagy ördöngősség, egy bevezető beszélgetés után egy képleírás és egy rövid szituációs feladatot kell megoldani 10-15 percben.

Ajánljuk a vizsgát azoknak, akiknek kiemelkedően jók a szövegértési készségei, a kétnyelvű vizsgát pedig annak, aki igazán meg akarja mérettetni magát egy majdnem négy órás írásbeli maratonon!

http://www.bmenyelvvizsga.bme.hu/

thinking-outside-the-box

Cambridge nyelvvizsga

A British Council által szervezett Cambridge nyelvvizsga egynyelvű. A KER szintek szerinti középfoknak a First Certificate in English (FCE) nevezetű felel meg. A nyelvvizsga felépítése megegyezik az eddigiekkel, és minden esetben mérik a nyelvtani készségeket is.

Az írásbeli részre kicsit több mint két és fél óra áll rendelkezésedre, a hallás utáni értés 40 percig tart, a szóbeli vizsga pedig röpke 14 perc. A szóbeli vizsgarészt általában más napra szervezik, itt párban kell vizsgáznod valakivel.

A nyelvvizsga nagyon gyakorlatias, és sok, kisebb részfeladatból áll. Hét darab rövidebb szövegértési feladatban kell 52 kérdésre válaszolni, írnod kell egy e-mailt / beszámolót / kritikát / esszét. A hallás utáni értésben 4 különböző területen elhangzó szöveget kell meghallgatnod, ami alapján 30 kérdésre kell válaszolni. Nem akarunk senkit megijeszteni, mert egyébként nem annyira nehéz a vizsga, mint amennyire most hangzott. A mennyiségből kifolyólag, rövidebb, pörgősebb feladatokkal fogsz találkozni a nyelvvizsgán, mintsem egy vagy kettő hosszú és nehéz feladattal.

Ajánljuk azoknak, akik angol nyelvterületen szeretnének dolgozni, tanulni, vagy egyszerűen csak szívesen elfogadja a nyelvvizsga kihívásait.

 http://www.britishcouncil.hu/angol-nyelvvizsga/cambridge

HOGYAN TOVÁBB?

Igazán nem könnyű fentebbiekből a legmegfelelőbbet kiválasztani így látatlanban. Így azt javasoljuk, hogy gondold át, hogy a nyelvvizsga mit kíván meg tőled, de hidd el, ugyanolyan fontosak a Te elvárásaid a számodra legideálisabb nyelvvizsgával szemben.

Ha ezzel megvagy, kezd el mazsolázgatni a fent említett nyelvvizsgák honlapján a minta feladatokat. Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj és adj kifutási időt magadnak, míg ráérzel annak a nyelvvizsgának az ízére, amivel kapcsolatban úgy érzed, hogy már nem is erőfeszítés, sokkal inkább ösztönző kihívás lenne letenni.

Cikkünk harmadik részében néhány üzleti nyelvvizsgát járunk körbe.

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Melyik nyelvvizsgát válasszam?

Az előző cikkünk folytatásaként még három általános nyelvvizsgát mutatunk be, hogy megkönnyítsük a döntésedet! Általános...