Tegyük fel, cipőt keresel. Első célod természetesen egy szuper cipőboltba vezet. Belépsz, körülnézel, s látod magad körül a millió párnyi lábbelit. Kérdés, hogy a boltban található összes cipő jó-e szerinted a lábadra? Szerintünk nem, mindig sok idő megtalálni az igazit, ami nem szorít, se nem kicsi, se nem nagy s stílusában is illik hozzám. Hát a nyelvvizsga is pont ugyanilyen. Ebben a bejegyzésben az általános témájú nyelvvizsgákról adunk összehasonlítást, ötleteket, majd folytatásként az üzleti nyelvvizsgákra is sor kerül.

Általános vagy üzleti?

 A legfőbb választóvonal, hogy az ember általános vagy üzleti nyelvvizsgára készül. Természetesen ez az elvárásoktól (diploma, munkahely) és az egyéni igényektől (külföldi munka, előléptetés) is függ.

Míg az általános nyelvvizsgákon alap, közép és felsőfokon a szókincs, a nyelvtani tudás mellett szintről-szintre a nyelv egyre komplexebb megértését és kifejezését várják el, addig mindezek mellett az üzleti nyelvvizsgába a XXI. századi üzleti világ több eleme (meeting, prezentáció, vita) is be van építve.

Ha eldőlt, hogy általános vagy üzleti nyelvvizsgára készülsz, természetesen döntened kell a legfontosabb kérdésről, hogy milyen szintet célzol meg vagy, hogy mennyi időt szánsz a felkészülésre. Ezt legkönnyebben úgy derítheted ki, ha részt veszel egy szintfelmérőn s az ott kapott eredmény után konzultálsz egy hozzáértővel, hogy milyen szintet és hány órát javasol, hogy sikeresen elérd a célod. Ha mindezeket már megtetted, azután jön talán a legnehezebb döntés.

Melyik szervezet által rendezett nyelvvizsgán mérettesd meg magad?

A következőkben jellemezzük neked a Magyarországon letehető különböző, akkreditált nyelvvizsgákat két csoportba osztva (általános, üzleti), hogy Te minél könnyebben megtaláld azt, ami tudásodhoz, tapasztalatodhoz, de legfőképpen személyiségedhez illik.

road_to_success

ÁLTALÁNOS NYELVVIZSGÁK

ECL nyelvvizsga (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages)

Mindenekelőtt azzal a két fő gondolattal kezdenénk az ECL vizsga jellemzését, hogy ez az egyik legkommunikációközpontúbb vizsga, másrészről azzal a ritka tulajdonsággal bír, hogy nem tartalmaz közvetlenül nyelvtani készségeket mérő feladatokat.

Akkor mit is tartalmaz? Két szövegértési feladatot, két levélírást és két magnóhallgatást a szóbeli rész mellett. Miért is jó ez? Először is, mindhárom említett készség esetében egyik feladat könnyebb, mint a másik, így önbizalmat ad a vizsgázónak. Másrészről, ha esetleg egyik készségnél egy ismeretlen szókincset találsz, még mindig megvan az esélyed, hogy ezt korrigáld a másik feladatnál.

Összesen 60%-os eredményt kell elérni, de készségenként meg kell lennie a 40%-os teljesítménynek. S mint említettem egy kommunikációközpontú vizsgáról beszélünk, ami azt jelenti, hogy mind a szövegértés, mind a magnóhallgatás nehezebb, bonyolultabb szövegeket tartalmaz. Sok ismeretlen szóval találkozol mindkettő esetében, de nem kell megijedni, mert ahhoz, hogy elérd a kívánt szintet, nem kell mindet ismerni, inkább azt tanácsolnánk, hogy olvass a sorok között. Az utóbbi két készségnél számos különböző feladattípust vonultatnak fel, nem igazán kiszámítható előre, hogy melyiket. A magnóhallgatás rész még annyival nehezebb, mint egy másik általános nyelvvizsgán, hogy az ECL-ben gyakran hallhatsz dialektusokat és a szituációhoz illő háttérzajt sem szűrik ki teljesen.

Most, hogy jól rád ijesztettünk, eláruljuk azt is, hogy ennek a vizsgának talán a legkönnyebb a szóbeli része. Jól ismert témákból vizsgázol párosan, egy másik vizsgázóval. A legfontosabb, hogy kommunikáljatok egymással, értsétek egymást s tegyetek fel kérdéseket a másiknak. A bemutatkozást és az írányított beszélgetést végül önálló témakifejtés követi vizuális stimulus (képleírás) alapján.

Ajánljuk azoknak a vizsgára készülőknek, akik az átlagosnál nagyobb szókinccsel rendelkeznek és jók a magnóhallgatási készségeik, ám hadilábon állnak még a nyelvtannal.

http://www.ecl.hu/pages/Default.aspx

EURO nyelvvizsga (Euroexam)

Az International House maga fejlesztette ki ezt a vizsgát és el kell ismerni, hogy nagyon profi mind a vizsga szervezése, mind a lebonyolítása. 2006. decembertől már van egynyelvű és kétnyelvű változata is, és te választasz, és 2009-ben már részvizsgát is tehetsz, sőt részbizonyítványt is kapsz. Inkább azt javasoljuk, hogy válaszd a kétnyelvű változatot, ha úgy érzed, hogy a fordítás és a közvetítés az amiben igazán jó vagy, mert akkor ezek mind a te sikered esélyeit növelik.

Az írásbeli rész és a magnóhallgatás rész ezen a vizsgán együtt történik. Az írásbeli feladatok tartalmaznak egy diktálási feladatot, ahol minden szót le kell írnod, ám ennél picit bonyolultabb a közvetítés rész, ahol tolmácsként kell leírnod a magyarul elhangzó szöveg angol jelentését és az angolul elhangzó szöveg magyar jelentését. Természetesen ez nem szerepel az egynyelvű változatban. Itt szintén el kell mondanunk, hogy nem könnyű a magnóhallgatás, ahol általában párbeszédeket kell szöveggel összepárosítani, hogy kifejezzék annak fő mondanivalóját, de talán könnyebb, mint az ECL-nél.

Az EURO írásbeli részben vannak szövegértések (címek párosítása egy szöveg bekezdéseihez, állítások párosítása szövegekhez), és vannak íráskészséget mérő feladatok (egy, amikor választani lehet, és egy kötelezően kidolgozandó). A tanulók rettegett feladata, amikor egy szövegből kihagynak egyszerű szavakat (the, of, to, a stb.) és ezeket neked kell kitalálnod. Azt gondoljuk, ezt sok gyakorlással szintén rutin készséggé lehet fejleszteni. A végén (csak a kétnyelvű vizsgán) van egy fordítás is, aminek célja, hogy leellenőrizzék a szótárhasználatot. Mivel ilyen sok típusú feladat van, joggal gondolhatod, hogy erre képtelenség felkészülni. De megsúgunk valamit: pont ez a titka. Így tuti, hogy találsz a feladatok között az ínyedre valót.

Az EURO vizsga szóbeli része abszolút kiszámítható. Eléd tesznek egy képregényt és az azon látható képek alapján kell elmesélned egy történetet, hogy mi történt, mi történhetett. Felkészüléshez használhatsz szótárat. Ezen felül a szóbelin szituációs kártyákat kapsz még, melyek a kommunikációs készségeidet hivatottak lemérni.

Habár a vizsga hosszú és fárasztó, de mégis azt kell mondani, hogy igencsak felhasználóbarát. Igyekeznek megteremteni a stresszmentes környezetet s a szigorú ütemtervhez ragaszkodó, ám támogató vizsgáztatókat.

Ajánljuk azoknak a vizsgára készülőknek, akik úgy érzik, hogy a vizsga összettettségét az előnyükre tudják fordítani, azaz azoknak, akik a fent említett készségek mindegyikéhez éreznek több-kevesebb affinitást s amellett, hogy élvezik a változatos feladatokat, képesek hosszú órákon át koncentrálni.

http://www.euroexam.org/

TELC nyelvvizsga (The European Language Certificates)

A TELC nyelvvizsga letétele szintén egy egész napot vesz igénybe. Délelőtt az írásbeli, délután a szóbeli vizsga-feladatok megoldására kerül sor. A két vizsgaszakasz közötti szünet ideje min. 30 perc. Habár sok helyen hangsúlyozzák a vizsga egyszerűségét, igazából nemcsak a hosszúsága, de a feladatok nehézsége miatt is a vizsga elég nehéznek mondható.

Hosszú szövegek vannak az írásbeli részen, és őszintén szólva elég rövid az idő rájuk, sok ismeretlen szó van, vagyis gyorsan kell tudnod olvasni és szöveget érteni, és nagyon fontosak a konkrét feladat-megoldási technikák. Ezt előnyödre is válthatod, ha az a típus vagy, akinek van türelme begyakorolni egy-egy feladatmegoldási technikát. Az írásbeli vizsga szövegértés, nyelvtan és íráskészség feladatrészekre tagolódik. A szövegek nemcsak hosszúak, de nehezek is, és általában nincs idő végigolvasni és értelmezni mondatonként.

A szövegértési feladataik azon jellemzője, hogy a rengeteg ismeretlen szó mögött a mögöttes tartalmat keresd, azonban szintén a kommunikációt állítják a fókuszba.

Ezen a nyelvvizsgán alapos nyelvtani ismereteidre is kíváncsiak, s mégpedig nagyon gyorsan, mert igencsak kevés időt szánnak erre a részre. Ha szöszmötölős vagy, tuti elúszol. Ez nem igaz a listeningre, mert ez a része a vizsgának, pláne a többivel összehasonlítva, igazán könnyűnek mondható.

Ugyanilyen jó dolgokat tudunk elmondani a szóbeli részről, hiszen szuper, hogy egy prezentációval kezdesz egy egyszerű témából, amire jól felkészülhetsz otthon (pl. a film you saw, a trip you made). Ám ne dőlj be, mert utóbbi példák tényleg csak példák és igazából bármilyen hasonló címet kaphatsz bármely felsorolt nyelvvizsga témakörből. Az utolsó feladat sem túl bonyolult, egy szituáció (pl. partiszervezés), ahol a pároddal együtt kell valamit megcsinálnod, megbeszélned. A középső feladat azért kihívás, mert a hozzá kapott szöveg elég hozzá hosszú. Cserébe több mint negyed órád van felkészülni rá.

Ajánljuk azoknak a vizsgára készülőknek, akik könnyen olvasnak s értenek hosszú, komplex szövegeket, bő a szókincsük, nyelvtanból is a top-on vannak és szóbelin inkább előre nagyon jól betanult, tematikus szövegeket képesek felmutatni, amire aránylag hosszabb idejük is van felkészülni.

http://www.telc.hu/

results

HOGYAN TOVÁBB?

Igazán nem könnyű fentebbiekből a legmegfelelőbbet kiválasztani így látatlanban. Így azt javasoljuk, hogy gondold át, hogy a nyelvvizsga mit kíván meg tőled, de hidd el, ugyanolyan fontosak a Te elvárásaid a számodra legideálisabb nyelvvizsgával szemben.

Ha ezzel megvagy, kezd el mazsolázgatni a fent említett nyelvvizsgák honlapján a minta feladatokat. Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj és adj kifutási időt magadnak, míg ráérzel annak a nyelvvizsgának az ízére, amivel kapcsolatban úgy érzed, hogy már nem is erőfeszítés, sokkal inkább ösztönző kihívás lenne letenni.

Cikkünk folytatásában körüljárunk további három általános nyelvvizsgát.

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

10 hasznos tipp az önálló nyelvtanuláshoz

Tegyük fel, cipőt keresel Első célod természetesen egy szuper cipőboltba vezet Belépsz, körülnézel, s látod magad körül a millió...