A nyelvtanulás sikere nagyrészt a motiváción és az órákon kívüli tanulás mennyiségén és minőségén múlik. Nem mindegy tehát, hogy mit és hogyan tanulunk egyedül, és érdemes ezt a munkát minél élvezetsebbé tenni. 10 TIPPÜNK a tuti siker:)

green fingers
1. Tűzz ki célokat magad elé! Például: blogot fogok olvasni, a munkában beszélni fogok a külföldi kollégákkal, filmet nézek eredeti nyelven, segítek a gyereknek az angol leckében, nyelvvizsgát teszek, stb. Konkrét céllal a szemed előtt jobban tudod majd erőidet koncentrálni.

2. Szánj rá időt! Be kell látni, hogy a nyelv elsajátításához rendszeres tanulásra van szükség. A legjobb minden nap elővenni a szavakat, olvasni vagy hallgatni a tananyagot, vagy bármilyen módon kapcsolatba kerülni a nyelvvel.

3. Győzd le a kifogásokat! „…a munkám minden időmet elveszi…” „…nincs nyelvérzékem, nehezen tanulok…” „…nem merek beszélni…” „…nem vagyok már 20 éves…” Ha a kifogások helyett időt teremtesz a gyakorlásra, minden bizonnyal jönnek az eredmények is.

 4. Tanuld a szavakat szövegkörnyezetükben – kifejezésként, mondatként -, így könnyebben megragad! Hangosan ismételd el a kifejezéseket, amíg ugyanolyan tempóban nem megy, mint magyarul!

5. Legyenek panelmondataid, amelyeket bármikor bevethetsz és adnak egy kis időt, hogy jobban összeszedhesd a gondolatait. Kérd meg bátran a másik felet, hogy ismételje meg az előző gondolatát, vagy magyarázza el, hogy mit ért rajta. Te is mosolyogva segítesz egy külföldinek, ha a magyart törve kéri ugyanezt, ugye?

green_pencils

6. A beszédkészség úgy fejleszthető, ha a tanult szöveget addig ismétled, amíg ugyanolyan tempóban tudod elmondani, felolvasni, mint magyarul! Ne add fel előbb, ismételd el akár 16-szor is!

7. Kommunikációs stratégiák márpedig léteznek, és ügyesen lehet őket alkalmazni: kevés szót ügyesen kombinálni, megtanulni rákérdezni a nem értett részre beszélgetés közben, gesztusokkal, mimikával támogatni a mondanivalót vagy kifejezni a másik fél mondandójának megértését, kikövetkeztetni az ismeretlen szavakat, rengeteget lendíthetnek a nyelvhasználaton. Kérdezd tanárodat, biztosan segíteni fog!

8. Keress autentikus forrásokat! Az internet, újságok, feliratozott filmek, DVD-k kiváló tanulási lehetőséget adnak. Ha megtaláltad a kedvedre való plusz forrást, élménnyel párosulva duplán ragadnak meg a nyelvi elemek.

9. Teremts alkalmat a nyelvhasználatra, ne légy passzív! Ne várj addig, amíg mindegyik igeidőt tökéletesen tudod használni, bátran levelezz, telefonálj, szólalj meg a meetingen, vagy akár látogass el egy külföldiekkel teli szórakozóhelyre!

10. Bízz magadban és a sikeredben! A magyar nyelvtanulók éppolyan jól meg tudnak tanulni egy idegen nyelvet, mint bárki más. Elhatározással, kitartással és önbizalommal, a lehetőségek kreatív kombinálásával te is beszélni fogod a tanult nyelvet, hamarabb, mint gondolnád!

Ezeknek az egyszerű stratégiáknak a használata növeli az önálló tanulás hatékonyságát. Tegyél minden nap egy kicsit a nyelvtanulás sikeréért és meglátod, nemcsak szórakoztatóbb, hanem sokkal eredményesebb is lesz a tanulás!

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Hogyan tanulnak a felnőttek nyelvet? Jól.

A nyelvtanulás sikere nagyrészt a motiváción és az órákon kívüli tanulás mennyiségén és minőségén múlik Nem mindegy tehát, hogy mit...