A nyelvtanulás miértjéről és hogyanjáról már írtunk, de egy fontos kérdést még nem jártunk körbe. Hogyan szánjunk naponta időt a tanulásra? Felgyorsult világunkban egyre fontosabb az, hogy a naponta rendelkezésünkre álló 24 órát hogyan tudjuk a leghatékonyabban beosztani.

A nyelvtanulás akkor a legeffektívebb, ha a tanórákon kívül minden nap foglalkozunk vele valamennyit. Ebbe a valamennyibe beletartozik az is, hogy házit csinálunk, átnézzük az órán tanultakat és megpróbáljuk megjegyezni, vagy az, hogy átfutjuk a szavakat, amiket legutóbb felírtunk. Ezek az esetek többségében már magukban hatékonyak, de ahhoz, hogy hosszútávon is szembetűnő fejlődést érjünk el, és ne felejtsük el azt, amit pár hete tanultunk, szeretnénk néhány tippet ajánlani. Ezek az ötletek csupán napi 20 percet vesznek igénybe, és a legtöbb nem igényel túl nagy koncentrációt, így akár más tennivalónk közben is végrehajthatók.

  1. BESZÉLJ ANYANYELVIEKKEL

Keress fel anyanyelvi beszélőket. Az internet számtalan lehetőséget ad arra, hogy anyanyelvi beszélőkre akadj, akik akár cseten akár e-mailben levelezni fognak veled. Sőt, a városban találhatsz olyan helyeket, amiket javarészt külföldiek frekventálnak, és így élőben is tudod használni a nyelvet. Ne aggódj amiatt, hogy hibázol – mindenki hibázik, főleg nyelvtanulás közben. Ez teljesen rendben van, ők attól még meg fognak érteni, és ha kéred, ki is javítanak. Rengeteget lehet tanulni abból, hogy megpróbálsz mondatokat összerakni, még akkor is, ha a Google Fordítót segítségül hívod a szótár mellé. Szavakat rögtön tanulsz, és emlékezni is fogsz rájuk, mert gyakorlatban használtad azokat már legalább egyszer. Még egy hatalmas előny az is, hogy velük valószínűleg olyan hétköznapi témákról fogsz majd beszélgetni, ami bármikor jól jöhet – egy külföldi út esetén, vagy a munkádban is, és nem biztos, hogy a nyelvórákon erre mindig jut elég idő.

  1. HALLGASS VALAMIT

Rengeteg olyan hanganyag van – akár internetes podcast, hangoskönyv, YouTube videó, zenék, filmek, sorozatok vagy a tankönyvek CD lemeze -, amelyeket főzés, futás, edzés, takarítás, sétálás, vezetés közben lehet hallgatni. Sok kifejezetten ilyen célból kifejlesztett hanganyag létezik, amelyeket ingyen le lehet tölteni, vagy néhány ezres befektetéssel meg lehet venni. A TV-ken jó pár csatorna hangsávját át lehet állítani angolra, németre, franciára, olaszra, magyar felirattal. Az interneten szinte bármelyik rádiót tudjuk hallgatni, és több millió YouTube videó és podcast között böngészhetünk. (Ha máshogy nem, Google Fordító segítségével le tudjuk fordítani a kulcsszavakat, amikre keresni szeretnénk a célnyelven.)

  1. OLVASS VALAMIT (ÉS FORDÍTS)

Olvass híreket, dalszövegeket, és az egyszerűbbeket próbáld meg lefordítani írásban is! A szótárazás és a mondatszerkezetek bogarászásával egyszerűen bővítheted szókincsed. Biztosan megragad közben néhány szókapcsolat, és a későbbiekben magadon lepődsz meg, hogy milyen gördülékenyen használtad őket!  Az angolul tanulóknak plusz tipp: A Wikipédia nyelvei között van egy „Simple English” nevezetű. Ez nem más, mint egy – ahogy a neve is elárulja – egyszerűsített angol nyelvű Wikipédia. Ha legközelebb olvasol valamit ott, váltsd át Simple Englishre, vagy csak böngéssz szabadon ezzel a nyelvbeállítással! Ha valamit nem értesz, rögtön átállíthatod magyarra, vagy felcsaphatod a Google Fordítót.

  1. JÁTSSZ VALAMIT

Az interneten és az okostelefonokon már szórakozva is könnyen lehet tanulni. A Quizlet végtelen lehetőséget kínál saját magad, vagy mások által készített anyagokból való tesztelésre és memorizálásra. Emellett az okostelefonokra is számtalan olyan alkalmazást tölthetsz le, amivel a világ összes nyelvén tanulhatsz játékosan.

  1. SZÓKÁRTYÁK A LAKÁSBAN

Ha a szókincsedet akarod bővíteni, vagy ha csak van néhány szó, amit egyszerűen nem tudsz megjegyezni, készíts róluk kis cetliket, és ragaszd ki a lakásodban valahova, ahol gyakran jársz. Olyan helyekre is teheted, ahol a szemed sarkából mindig látod, például televízió vagy monitor mellé, fölé, a konyhaszekrényre, hűtőre, stb. Cetli helyett készíthetsz egy táblázatot is, vagy példamondatokat is, a lényeg csak annyi, hogy kevés információ szerepeljen rajta. Jó ötlet az is, ha a lakásodban lévő tárgyakra ráragasztasz egy olyan cetlit, amin az adott tárgy neve szerepel a célnyelven. Így minden alkalommal, amikor használod, vagy csak elmész mellette, rögzül a tárgy neve.

  1. ÁLLÍTSD ÁT A NYELVET

Ha átállítod bizonyos számítógépes programokon, a telefonodon, vagy egyéb készülékeken a nyelvet, rá vagy kényszerítve, hogy azt használd. Érdemes viszont ezt azután csinálni, miután már magyarul megszoktad, hogy melyik menü, funkció hol van, és mit csinál. Azzal a szókinccsel, amit ezen a módon megtanulsz, nem biztos, hogy találkozol a nyelvóra keretein belül, így értékes tudáshoz jutsz hozzá nagyon egyszerűen, és mivel ezeket a készülékeket napi szinten használod, könnyen meg fogod tudni jegyezni az új szavakat.

KnowHow

Emlékezzünk, hogy nem az számít, hogy milyen hosszan foglalkozunk egy nyelvvel, hanem az, hogy milyen gyakorisággal. Húsz perc beszélgetés egy anyanyelvi beszélővel felér egy másfél órás célnyelvi tanórával. Napi húsz perc sokkal hatékonyabb, mint egy óra heti kétszer – a végeredmény időben mégis ugyanaz! A lényeg az, hogy igyekezzünk minél többet „élesben” használni a nyelvet, hiszen így ragad meg a legjobban.

Vissza a bejegyzésekhez

Előző post

Black Friday

A nyelvtanulás miértjéről és hogyanjáról már írtunk, de egy fontos kérdést még nem jártunk körbe Hogyan szánjunk naponta időt a...